Asperges en gezondheid


In de klassieke oudheid stond de asperge bekend als afrodisiacum. Los van de prikkelende kracht om je ‘in de stemming’ te brengen, bevat deze sappige en hartige groente een heerlijke mix aan voedingsstoffen. Kortom, deze groentesoort is ontzettend goed voor je gezondheid.

Asperges zijn rijk aan vitamine K en foliumzuur en bevatten over het algemeen bijzonder veel voedingsstoffen. Asperges zijn ook rijk aan stoffen die ontstekingsremmend werken en bevatten bovendien ook veel anti-oxidanten, zoals vitamine C, beta-caroteen, vitamine E en de mineralen zink, mangaan en selenium.

Verder bevat de groente het aminozuur asparagine en de stof chromium. Chromium is een spoorelement dat de insuline in ons lichaam helpt bij het transporteren van glucose. Ze zijn ook rijk aan glutathion, een ontgiftende stof die helpt bij het opruimen van kankerverwekkende stoffen. Ze kunnen daarom mogelijk helpen bij het bestrijden of beschermen tegen bepaalde soorten kanker, waaronder bot- , borst- , long- en darmkanker.

Asperges bevatten erg weinig calorieën: slechts 21KCal per portie. Ze bevatten geen vet en zijn natriumarm. Bovendien kun je ze zowel rauw als gekookt eten.


Voedingswaarde per 100 gr:

  • KJ 88
  • KCal 21
  • Eiwit 2 g
  • Koolhydraten 10 mg
  • Calcium 20 mg
  • IJzer 1 mg
  • Natrium 5 mg
  • Vitamine C 20 mg

Voordelen voor de gezondheid
Gezondheid van het hart

Asperges zijn op verschillende manieren goed voor het hart. Volgens voedseldeskundigen zijn ze rijk aan vitamine K dat helpt om klontering van het bloed tegen te gaan. Vitamine B reguleert bovendien het aminozuur homocysteïne. Een teveel aan dit aminozuur leiden tot hartaandoeningen.

Asperges hebben verder 1 gram oplosbare vezel per kopje en verlagen hiermee het risico op hartaandoeningen. Bovendien helpt het aminozuur asparagine je lichaam om het te ontdoen van overmatig zout. Bovendien bevat de groente ontstekingsremmende stoffen en zijn ze rijk aan antioxidanten. Beide stoffen helpen om het risico op hartziekten te verlagen.


Regulering van het bloedsuiker

Vitamine B6 beïnvloedt mogelijk de bloedsuikerspiegel en daarom wordt mensen met diabetes of een lage bloedsuikerspiegel aangeraden voorzichtig te doen. Als je gewoon gezond bent, kun je echter voordeel behalen aan de stoffen in de stengels die de bloedsuikerspiegel reguleren.


Minder kans op type 2 diabetes

Net als bij hartziekten neemt het risico op type 2 diabetes toe naarmate het lichaam meer te maken krijgt met ontstekingsreacties en oxidatieve stress. Asperges hebben indrukwekkende ontstekingsremmende eigenschappen en zijn rijk aan veel antioxidanten. Dat maakt deze groente tot voedsel dat preventief helpt tegen allerlei aandoeningen. Zo verbeteren ze de afscheiding van insuline en het functioneren van bètacellen. Bètacellen zijn speciale cellen in de pancreas die insuline produceren, opslaan en afgeven.


Zwangerschap

Asperges bevatten veel foliumzuur, dit is zeer goed voor zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden dus deze worden aangeraden de groente regelmatig te eten. Foliumzuur is essentieel om miskramen en neurale buisdefecten te voorkomen. Daarnaast hebben onderzoeken uitgewezen dat inname van foliumzuur voor de bevruchting net zo belangrijk kan zijn.


Verlaagd risico op kanker

Asperges zijn bijzonder rijk aan antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen. Hiervan wordt doorgaans gezegd dat ze het risico op kanker verlagen. Hierbij speelt vooral foliumzuur en glutathion een belangrijke rol.

Glutathion, is een ontgiftende stof die helpt bij het opruimen van kankerverwekkende stoffen.

Een tekort aan foliumzuur wordt vaker gerelateerd aan een verhoogd risico op borstkanker bij vrouwen. Voldoende inname van foliumzuur uit voeding blijkt ook bescherming te bieden tegen darm-, maag-, alvleesklier-, en keelkanker. Hoewel het beschermingsmechanisme momenteel niet geheel duidelijk is, zijn de onderzoekers van mening dat foliumzuur een beschermende rol speelt in de DNA- en RNA-productie en het voorkomen van ongewenste mutaties.


Houd je lichaam zuiver en voorkom nierstenen

Asperges bevatten stoffen die van nature diuretisch (vocht afdragend) zijn. Dit helpt het lichaam om de overmatig zout en vocht af te dragen, wat bijzonder heilzaam is voor mensen met oedeem en hoge bloeddruk. Het helpt ook de nieren om gifstoffen uit het lichaam te zuiveren en voorkomt nierstenen. Echter wordt wel aanbevolen dat mensen die lijden aan urinezuur nierstenen het eten van asperges moeten vermijden.


Gezonde spijsvertering

Asperges staat er bekend om dat het bijdraagt aan een goede spijsvertering. Dit komt doordat ze rijk zijn aan vezels en eiwitten. Beide stoffen helpen om voedsel door de het darmkanaal te leiden en zorgen bovendien voor een prettige vertering.


Waarom stinkt je urine na het eten van asperges?

Asparagusiczuur is waarschijnlijk de boosdoener, het komt vrijwel alleen in asperges voor en kan in het lichaam worden omgezet in geurige zwavelverbindingen die op hun beurt weer in de urine worden uitgescheiden.


Voorkomen van botontkalking

Een lage vitamine K inname is gelinkt aan een hoger risico op botbreuken. Een portie asperges bevat 70% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K. Voldoende vitamine K verbetert de botgezondheid door de calciumopname te bevorderen en het uitscheiden van calcium via de urine te verminderen.


Huid

Nog een geweldig voordeel van de antioxidant glutathione: het helpt om de huid te beschermen tegen invloed van zonlicht en vervuiling.

Bron: www.aspergeskoken.nl